Wednesday, 3 July 2013

Projects Wanted - NP House, by NOARQ

The Portuguese Architecture office NOARQ accepted our "Projects Wanted" challenge and sent us two projects to be published in our blog. Today we publish the project NP House, located in the north of Portugal (Vila Nova de Famalicão), a very interesting refurbishment and extension Architecture work.

We are open to receive projects from all around the world, regardless of their dimension or typology. Please send us high quality photos (indicating their authors), drawings and descriptive texts in English to our Marketing e-mail - It will be our pleasure to help spreading new Architecture concepts and ideas. 

The request was adjust an old house, with 262.09 sqm, to the current standards of comfort for a 4 persons family and adequate it to the current building regulations. The old house emerges in the middle of a great mass of trees, as a landmark. The construction is divided in two floors. The ground-floor dedicated to service functions and garage, and the top floor exclusively dedicated to social divisions. 

The project began without questioning the architectonical value of the pre-existence – maintain it was a demand. The proposal maintains the current volume, offering the services and the social spaces for the family. The extension develops itself in the direction of the slope (west), where it opens a hole for a central courtyard. Contained in the west top of the house – rooms area and its corridor – and the living room, the courtyard stitches both areas.

In the back of the house another courtyard solves the permanent difficult contact between the construction and the ground. The courtyard illuminates and ventilates the interior spaces.

Connected to the house at the ground-floor level, nesting in the back of the hill, the garage is hidden under a vegetal roof top.

The renovation is yielding a total gross area of 469.11 sqm. The landscape was the subject of major concern. The new emerges organically from the old. The building emerges as a root that groes and goes further through the ground as an anchor to life on earth. The design proposal is based on the most important element of preexisting building - the roof – The project uses its strong profile expression to redesign the house itself and relate it with the strong topography.

The house is raised on a structural system of walls, retaining walls and reinforced concrete slacks interspersed with faces in masonry. Interior floors have wood flooring in hard maple wood, except the service areas with natural stone floors. The garage and the storage floors are in epoxy and the exterior spaces are covered by wooden deck. The entire building is entirely covered with an ETCIS insulation system. The roof top is in zinc. The interior walls and ceilings are plastered and painted or plaster according to the spatial and functional requirements.



NO ARQ – It is short name of a will of thinking and doing by hand, since 2000, between oporto and trofa city. Has evoluted into an area of research, design and production through the design for the territory, architecture and daily objects, aims to contribute for the improving the quality of human life.

NOARQ based his practice in the reception, attendance, and gathering - measuring the insatisfaction, the appetites and adjectives in order to obtain a concrete answer. The proposal is supported by realism, critical in his nature, audacious (because is creative), risky and hard because it operates on the edge. the work is engaged to the adverbs of time, of place, of order, of question, of inclusion and of doubt.

Despises the adverbs of quantity, of how, of denial and of exclusion in a search of a respectable practice, responsible and tenacious. Besides the services of design, offers supervision of works services, technical expertise, technical consulting, measurement and budgets services and topographic and architectural surveying.


Photos: Arménio Teixeira 

   PROJECTS WANTED is a DIMSCALE's initiative to communicate new Architecture from all around the world.

Send us your projects to

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.